Monday, March 7, 2011

Parlimen bermula hari ini: Sidang dijangka panas

Selepas berlaku kekecohan pada hari terakhir sidang Dewan Rakyat Disember lalu, yang menyaksikan empat ahli parlimen Pakatan Rakyat digantung kehadiran mereka, maka sesi Dewan Rakyat kali ini mungkin hangat.

Pertelingkahan antara ahli parlimen BN dan pembangkang mengenai beberapa isu, dijangka berterusan selepas Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin merasmikan mesyuarat sesi keempat Parlimen ke-12  hari ini.

Dengan pilihan raya umum menjelang tiba, Dewan Rakyat adalah satu forum di mana Pakatan menggunakan, malahan tanpa empat ahli parlimen yang digantung selama enam bulan itu - Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR-Permatang Pauh dan Ketua Pembangkang), Azmin Ali (PKR-Gombak), R.Sivarasa (PKR-Subang) dan Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor).

Satu isu yang akan dibahaskan pada sesi Dewan Rakyat sebulan ini ialah keputusan kerajaan membeli enam buah Kapal Tempur Pesisir dengan harga RM6 bilion, di mana pembangkang mendakwa harganya terlalu tinggi.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berjanji untuk menjawab sepenuhnya dakwaan itu, di mana penganalisis pertahanan berkata ia menunjukkan kejahilan mengenai jenis kapal laut yang berlainan dan peningkatan kos untuk membinanya.

Isu lain yang akan dibangkitkan oleh pembangkang ialah pengagihan ekuiti bumiputera, dengan setiausaha agung PKR Saifuddin Nasution Ismail mendesak agar mengumumkan penerima-penerima saham yang diperuntukkan berjumlah RM1.5 bilion pada tahun lalu.

Saifuddin, ahli Parlimen PKR Machang berkata, beliau akan membangkitkan perkara itu di Dewan Rakyat bagi memastikan ketelusan dan kebertanggungjawaban pengagihan skim itu.

Novel Interlok untuk pelajar tingkatan lima adalah satu lagi isu yang dijangka hangat pada sesi ini sungguhpun kerajaan telah mengatakan bahawa bahagian-bahagian yang dianggap oleh masyarakat India sensitif akan dipinda.

Dua rang undang-undang utama akan dibentangkan, satu untuk menyelaras dan menentukan gaji minimum untuk pekerja sektor swasta dan satu lagi untuk memperluaskan "penerbitan" untuk memasukkan kandungan multimedia.

Pembangkang kini berjumlah 76 di Dewan Rakyat selepas anggota Parlimen Padang Serai, N. Gobalakrishnan keluar daripada PKR dan menjadi anggota Bebas.

Gobalakrishnan memberikan tamparan hebat kepada penasihat PKR, Anwar, sebelum beliau meninggalkan parti itu.

Dengan empat anggota digantung, pembangkang akan hanya mempunyai 72 pada sesi Dewan Rakyat ini.

Tetapi jumlah berkurangan itu tidak akan melenyapkan suara-suara mereka - memandangkan pilihan raya umum akan diadakan tidak lama lagi.- Bernama

0 comments:

Popular Posts

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP