Tuesday, May 10, 2011

Misteri menyelubungi pembunuhan Osama

Persekitaran dan suasana penuh misteri menyelubungi pembunuhan pemimpin Al-Qaeda, Osama Bin Laden oleh pasukan komando khas Amerika Syarikat (AS) di Abbottabad, Pakistan awal pagi Isnin waktu Pakistan dan hari Ahad 1 Mei di Washington.

Pembunuhan kejam dengan tembakan terhadap Osama dikepala dan dibahagian lain tubuh Osama yang dikatakan tidak bersenjata membuktikan tindakan keganasan pihak AS dalam misinya untuk membunuh pemimpin kesayangan umat Islam itu. Jika benarlah yang dibunuh itu adalah Osama, kerana ramai terutama umat Islam masih meragui, maka kini Osama adalah Al-Syahid Osama Bin laden.

Pembunuhan Osama menjadi tajuk berita besar akhbar-akhbar dan saluran-saluran TV seluruh dunia. Osama dibunuh dalam operasi khas yang diarahkan oleh Obama sebagai pemerintah tertinggi angkatan bersenjata AS. Obama mengarahkan pembunuhan dan Obama juga mengumumkan kematian pejuang dan jihadis ulong Islam di abad ini itu.

Beberapa hari selepas Osama dibunuh di hadapan anak-anak dan isteri-isteri serta keluarganya, Obama melakukan lawatan ke Ground Zero, kawasan peringatan kemusnahan menara berkembar Pusat Dagangan Dunia (WTC) yang dirempuh oleh kapalterbang penumpang yang dikatakan dirancang oleh Osama.

Lawatan itu simbolik sebagai penyataan simpati kepada mereka yang terkorban seramai lebih 3,000 orang akibat serangan kapalterbang penumpang itu dalam peristiwa yang di kenali sebagai 9/11, iaitu 11 September 2001. Obama meletakkan kalungan bunga di kawasan peringatan itu dan menemui kaum keluarga mewakili mereka yang terkorban.

Obama secara simbolik memberitahu rakyat AS bahawa dendam telah berbalas. Osama yang merencanakan serangan itu kini telah dibunuh. Rakyat AS bersorak gembira dan Obama mengatakan bahawa dunia kini lebih selamat setelah Osama dibunuh.Rating popolariti Obama yang rendah kerana isu-isu ekonomi dan sosial yang gagal ditanggani Obama telah melonjak naik kerana pembunuhan itu.Obama akan bertanding bagi penggal kedua untuk mengekalkan kepresidenannya pada akhir tahun hadapan kerana itu dia perlu meningkatkan ratingnya dari sekarang.

Kenyataan Obama itu disahut sama oleh Perdana Menteri NajibTun Razak dengan kata-kata yang sama nadanya.Betapa hebatnya Najib kerana mempunyai tahap dan aliran pemikiran yang sama dengan Obama. Sekurang-kurangnya mentornya, Tun Dr Mahathir tidak berkongsi pandangan dengan Najib dan beliau mengecam tindakan Obama mengarahkan pembunuhan kejam itu dengan menceroboh memasuki wilayah Pakistan, sebuah negara berdaulat, walaupun Pakistan berkerjasama dengan AS dalam perang menentang keganasan.

Semua rentetan dari mula hingga akhir operasi pembunuhan ini diselubungi misteri, lebih-lebih lagi ia mengambil tempat di sebuah rumah di Abbottabad, berhampiran markas akedami tentera Pakistan dan bukan di pergunungan Tora Bora di sempadan Pakistan-- Afghanistan sebagaimana yang dipercayai sebelum ini. Osama dikatakan tinggal di gua-gua sempadan itu dan berpindah dari satu tempat ke satu tempat bagi mengelakkan pengesanan setelite tentera AS yang meletakkan hadiah berjuta-juta dollor kepada sesiapa yang dapat mengesan Osama sehingga ditangkap atau dibunuh.

Tambah misteri lagi apabila Osama dikatakan tinggal dirumah itu beberapa tahun, mengikut maklumat awal dari isteri-isterinya yang kini ditahan pihak keselamatan Pakistan dan ditempatkan dilokasi yang tidak diketahui oleh sesiapa.

Operasi komando tentera AS yang mengunakan pasukan khas yang terdiri dari cabang-cabang angkatan tentera AS itu tidak pun diberitahu kepada pihak keselamatan Pakistan, kerana mengikut pengarah CIA, Leon Pahetta perisikan Pakistan tidak boleh dipercayai, tetapi masih mengadakan kerjasama dengan Pakistan dalam perang menentang keganasan.

Serangan pasukan khas AS itu mencerobuhi kedaulatan dan kemerdekaan negara Pakistan, kerana AS melakukan operasi misi pembunuhan itu tanpa pengetahuan Pakistan apalagi bantuan tentera Pakistan.

Barrack Obama yang pada mulanya teragak-agak sama ada mahu mendedahkan gambar-gambar operasi pembunuhan dan mayat Osama untuk tontonan umum, akhirnya mengambil keputusan untuk tidak mengeluarkan gambar-gambar itu.Ini telah menyebabkan ada prasangka teori konsperasi bahawa sama ada Osama telah benar-benar dibunuh atau yang dibunuh bukan Osama.Tetapi AS yakin yang dibunuh ialah Osama setelah contoh DNA dilakukan.

Alasan Obama bahawa penyiaran gambar-gambar itu akan dijadikan propaganda yang akan digunakan oleh pihak-pihak yang bersimpati dengan Osama untuk bertindak membalas dendam.

Kehadiran Osama dan keluarganya di rumah berkenaan, tanpa sebarang kawalan, pasukan pengawalnya bagaikan beliau mendedahkan diri kepada risiko yang paling merbahaya.Tetapi mungkin juga dengan tinggal di rumah itu di kawasan yang menjadi lalulintas kenderaan tentera Pakistan menyebabkan tiada sesiapa yang dapat mengagak atau menjangka sasaorang seperti Osama berada ditumah itu. Ia mungkin untuk mengabui pandangan umum.

Mengikut maklumat awal dari salah saorang isterinya, mereka tinggal di situ beberapa tahun lalu tanpa dapat dihidu bau kehadirannya. Atau pun maklumat itu tidak benar dan bahawa Osama hanya baru tinggal disitu.Tetapi kenapa? Adakah Osama sakit dan memerlukan rawatan doktor. Pernah dimaklumkan bahawa Osama mengidap sakit buah pinggang dan memerlukan rawatan dialysis. Maklumat-maklumat perisikan ini tiada siapa yang dapat mengesahkan kesahihannya. Di kamarnya, selepas beliau di bunuh, ditunjukkan barisan botol-botol ubat yang digunakan oleh Osama.

Kehidupan Osama sebagai saorang yang diburu dan kerana itu semuanya ini tidak dapat disahkan kesahihannya. Ia menambahkan misteri mengelilingi pembunuhan Osama. Atau pihak perisikan AS memang sudah mengetahui kehadiran Osama di rumah itu sejak sekian lama dan melakukan operasi serangan misi membunuh pada tarikh berkenaan untuk menimbulkan anasir-anasir kejutan dan mendramakannya.

Osama sebelum ini pun pernah dikatakan telah terbunuh dalam serangan-serangan tentera AS dikawasan pergunungan bergua di Tora Bora di sempadan Pakistan-Afghanistan. Ada juga andaian mengatakan Osama dikawal selia dan dijaga oleh perisikan ISI Pakistan.

Inilah kehidupan misteri yang dijalani oleh Osama yang telah meninggalkan kekayaan dan hidup mewah hasil peninggalan harta yang diwarisi dari ayahnya untuk berjihad dijalan Allah dengan mengangkat senjata menentang penjajahan, penaklukan, penguasaan AS dan barat terhadap negara umat Islam dan ummah seluruhnya.

Osama meninggalkan kesenangan dan kemewahan dunia untuk berjuang menentang ketidakadilan. Beliau bukan pengganas sebagaimana yang dilabelkan oleh AS dan barat.tetapi yang mengganas ialah AS dan sekutunya. Mereka mengganas di semua negara umat Islam, di Afghanistan, di Iraq, Pakistan, Palestin dan negara umat Islam lain.

Kenapa Osama mengangkat senjata untuk berjuang menentang kuasa AS dan barat? Kerana kuasa-kuasa ini dengan konco-konconya menyembelih umat Islam di mana-mana jua. Lihatlah apa yang berlaku di Palestin, Iraq, Afghanistan, Pakistan dan lain-lain negara umat Islam.

Dasar-dasar talam dua muka AS dan baratlah yang membentuk pribadi dan perwatakan Osama untuk berjuang seadanya menentang satu kuasa tentera terbesar dunia.Osama yakin dan percaya kepada janji Allah, kerana memang Osama dikatakan sejak kecil lagi merupakan saorang yang taat beragama dan memahami Islam sesyumulnya.

Osama bukan sahaja di tembak dengan kejam tetapi diberi penghinaan dengan mencampakkan mayatkan ke laut. Perjalanan episod-episod ini dari pembunuhannya hingga mencampakkan mayatnya di laut tidak diketahui umum.Hanya Barack Obama dan pasukan pentadbirannya dan pembantu-pembantu kanannya di Rumah Putih sahaja yang mengetahui segala-galanya.

Di sisi pembunuhnya, mayat Osama di campakkan kelaut tetapi di sisi Allah, Insya Allah. Osama di berikan kemuliaan.Tiada siapa mengetahui kecuali mereka, bagaimana mayat Osama diuruskan.Tetapi urusan mayat saorang yang syahid tidak memerlukan pengurusan jenazah kematian biasa dalam Islam yang memerlukan dimandikan, dikapankan dan disolatkan. AS tidak mahu meninggalkan sebarang kesan sejarah peninggalan Osama, kerana itu selepas dibunuh, mayatnya dibawa pergi dan dicampakkan di tengah-tengah laut.

Segala misteri yang menyelubungi pembunuhan Osama ini lambat laun akhirnya akan diketahui , walau bagaimana sekalipun cuba dirahsiakan oleh pihak yang membunuhnya kerana bimbangkan kesan balas oleh umat Islam, jika didedahkan perincian serangan terhadap Osama dan pembunuhanya serta campakan mayatnya kelaut. Dalam waktu yang singkat akan keluar buku mengenai Osama dan akan ada pihak yang akan membuat filem mengesahkan kehidupan Osama dan kematiannya.

Nampaknya AS dan sekutunya lebih takut ketika Osama sudah syahid dari ketika beliau masih hidup. Risiko yang diambil oleh Obama dengan mengarahkan pembunuhannya kini sedang menghantui pentadbiran AS dan pentadbiran negara-negara barat dan sekutu-sekutunya serta talibarut-talibarutnya. Semua negara-negara ini sedang meningkatkan tahap pengawalan keselamatan mereka, kerana tiada siapa yang mengetahui berapa ramai mereka yang bersimpati dengan Osama dan sanggup melakukan sesuatu sebagai reaksi balas terhadap pembunuhan Osama.

Pembunuhan Osama tidak menyelesaikan apa yang cuba di selesaikan oleh pentadbiran Obama, perang menntang keganasan atau ‘war on terror’bahkan ia tambah merumitkan keadaan kerana kematian Osama akan lebih mengesankan perjuangan jihad yang diasaskan oleh Osama. Perjuangan Osama adalah sesuatu yang berinspirasi, bermotivasi dan berideologi. Ia tidak akan dapat di hilangkan dengan pembunuhan Osama.Obor perjuangannya yang sedemikian akan mampu mengilhami bakal-bakal pengikut setianya yang akan menggantikannya untuk meneruskan perjuangan.

Perjuangan jihad Osama tidak akan padam dengan pemergiannya, bahkan ia akan tambah menyalakan api perjuangan yang dimulakannya.Osama terlibat secara langsung berjihad ketika Afghanistan dijajah oleh bekas Kesatuan Soviet dan meneruskannya sehinggalah beliau dibunuh dengan kejam dan ganas oleh pasukan khas tentera AS awal pagi isnin lepas. Balasungkawa untuk Osama. Daripada Allah kita datang kepada Allah kita kembali.Osama kembali kepada Allah dengan digniti sebagai saorang yang syahid.

0 comments:

Popular Posts

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP