Sunday, December 27, 2009

Disebalik Kehilangan Enjin Pesawat F5 Tiger

KEHILANGAN dua buah enjin pesawat pemintas F-5E Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) pada tahun 2007 ketika dalam proses penghantaran untuk diperbaiki di luar negara menimbulkan pelbagai persoalan.

Kejadian ini mungkin menyamai apa yang berlaku ke atas simpanan kenderaan terpakai di sebuah pejabat kerajaan di Kajang beberapa tahun lalu. Beberapa buah bas, van dan lori yang telah diisytiharkan mempunyai sijil tidak ekonomik, sedang menanti kelulusan untuk dijual dalam tender barangan lusuh hilang dalam simpanan.

"Orang dalam" yang tidak menunjukkan integriti dan amanah itu perlu dikenakan tindakan keras. Ketidakjujuran golongan ini menyebabkan negara kehilangan aset bernilai jutaan ringgit. Ketamakan mereka menyebabkan negara terus menjerumus dalam indeks persepsi rasuah dunia.

Bila kepentingan diri mendapat rujukan penting, maka tentunya tindakan yang diambil tersebut menjadi kotor dan berbentuk rasuah.

Rasuah boleh muncul dalam setiap lapisan pekerjaan. Ahli politik, kakitangan pentadbiran, tentera, kehakiman dan sebagainya. Para pelaku telah menodai hakikat kebertanggungjawaban. Jika seorang ahli politik, kewujudannya untuk menyelesaikan masalah rakyat dan bukannya memboleh sumber kekayaan dari rakyat. Seorang hakim perlu melakukan keputusan yang adil dan bukannya berdasarkan naluri mencari kesalahan teknikal kerana dibayar upah lebih tinggi.

Ketua tentera perlu mempertahankan negara dan alat-alat yang ada bersamanya. Walaupun bertanggungjawab terhadap dirinya, selagi dia masih seorang tentera, ia turut menjaga aset negara. Tetapi disebabkan bersubahat ataupun mempunyai harapan terlalu tinggi terhadap sesuatu, maka ada yang sanggup mengkhianati negara.

Pada anggapan tertentu, "kerusi emas" iaitu kedudukan itu boleh memberikan mereka keseronokan dan seterusnya menjadi kebal. Atas sifat itulah, kedudukan dan kekebalan kedudukan itu digunakan untuk berkhianat.

Realiti kehidupan kini, ramai manusia cuba melahap kuasa dan pangkat tidak lagi merasa malu menonjolkan diri. Kadangkala bercakap secara angkuhnya, memperoleh projek tertentu kerana memberikan sedikit keuntungan kepada mereka yang menguruskannya.

Dalam konteks yang lebih luas, seseorang yang mempunyai pengaruh, kuasa dan jawatan penting, ia akan mudah terdedah dengan amalan rasuah jika dirinya tidak mempunyai kekuatan iman.

0 comments:

Popular Posts

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP