Saturday, November 14, 2009

Nizar: Tanda-tanda Kerajaan Selangor Tersungur: Lantik Anwar Jadi Penasihat

Ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dilantik sebagai penasihat ekonomi kerajaan Selangor dan untuk tugasnya itu beliau akan dibayar gaji RM1 sebulan.

Demikian umum Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim ketika menggulung perbahasan belanjawan Selangor 2010 doi Dewan Negeri Selangor hari ini.

Katanya, perlantikan Anwar akan merangsang dan menjana pertumbuhan ekonomi negeri. Anwar merupakan Menteri Kewangan sehingga beliau dipecat pada tahun 1998.

Semasa negara dilanda Krisis Kewangan Asia 1997, Anwar dalam kapasitinya sebagai Menteri Kewangan merumuskan pakej mendisplinkan kewangan negara dengan memotong perbelanjaan kerajaan sebanyak 18 peratus, memotong gaji para menteri dan menghentikan pembinaan projek mega.

Anwar menyerang terus gejala rasuah yang berleluasa dalam struktur kerajaan dengan melaksanakan audit telus terhadap konglomerat dan empayar perniagaan yang beliau dapati mengelak dari membayar cukai dan mengenakan bayaran tinggi untuk projek-projek kerajaan.

Majalah Times menobatkan Anwar antara 10 manusia paling berpengaruh di dunia ini, dan sejak Mac 2006, Anwar adalah Presiden Kehormat di Institut Account Ability Sosial dan Etika yang berpangkalan di London.

Perlantikan ini penting bagi membantu kerajaan negeri meningkatkan pertumbuhan ekonomi melalui pelaburan dan juga mempromosikan Selangor sebagai pusat perbankan Islam di rantau ini.

“Oleh sebab itu kita telah bersetuju, Pakatan Rakyat sendiri telah bersetuju supaya kerajaan negeri selain daripada melantik penasihat-penasihat tersebut, melantik Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Penasihat Ekonomi kepada Kerajaan Negeri Selangor bagi maksud menjana pertumbuhan ekonomi dan meningkatkan pelaburan,” kata Tan Sri Khalid Ibrahim.

Anwar Ibrahim merupakan calon yang sesuai kerana beliau berpengalaman dalam bidang ekonomi dan pelaburan antarabangsa.

Selain itu, Anwar juga merupakan penasihat kepada bank-bank Islam yang terbesar di dunia.

“Saudara Anwar telah bersetuju dan menerima perlantikan ini dengan elaun tetap sebanyak RM1.00 sebulan kalau lebih dari itu dia tak akan kerja kita dah bersetuju dan berterima kasih kerana ada orang nak datang sokong kerajaan negeri Selangor dalam usaha ini, jadi kalau ada trip promosi pelaburan, kita akan bawa dia untuk dapat memperkukuhkan hubungan kita,” kata Khalid.

PEMBANGKANG PERNAH MEMANDANG SINIS DAN CEPAT MENEMPELAK APABILA DS NAJIB CUBA MELAKUKAN PERUBAHAN PENTADBIRAN MENGIKUT ACUAN BELIAU. KINI TIBA GILIRAN PAKATAN YANG SUDAH MERASAI BAHANG KEMARAHAN RAKYAT. ITU PUN SETELAH TERUK DI 'BELASAH' DAN SEGALA KEBURUKAN TERUS DI TELANJANGKAN DARI ATAS SAMPAI KE BAWAH.

HARI INI PAKATAN ROSAK TERPAKSA MENGERAH SEGALA KUDRAT YANG ADA UNTUK MEMULIHKAN SEMULA KEYAKINAN RAKYAT YANG SUDAH SEMAKIN PUDAR.

JIKA ZAID MENCADANGKAN AGAR PAK AJIS DI ANGKAT SEBAGAI PENGERUSI PAKATAN, KHALID GAGAP JUGA TIDAK MAHU KETINGGALAN APABILA MELANTIK PELIWAT TEGAR SEBAGAI 'TUAN PENASIHAT KEWANGAN' NEGERI SELANGOR.

RAKYAT TAHU KETIKA KEGAWATAN EKONOMI 1997, ANUWAR LANGSUNG TIDAK MEMPERDULIKAN AKAN MASALAH KEWANGAN YANG MENIMPA NEGARA WAKTU ITU. BELIAU SEBALIKNYA SIBUK MENAMBAH DERITA DENGAN MELAKUKAN REFORMASI JALANAN DI IBU KOTA. DENGAN BERGAJIKAN RM1, KHALID CUBA MEMBERI GAMBARAN BAHWA ANUWAR BKNLAH SEORANG MATA DUITAN. BAGI ANUWAR MMG LAH TIADA MSLH KERANA BELIAU BOLEH MEMPEROLEHI LEBIH DARI YANG SEPATUTNYA SETELAH MENJAWAT JAWATAN YANG DI ANUGERAHKAN OLEH SI GAGAP.

KENYATAAN KHALID MENDAKWA ANUWAR MEMPUNYAI PENGALAMAN DALAM PERBANKAN DUNIA, MENYERLAHKAN LAGI AKAN TAHAP KEBANGANGAN SEBAGAI SEORANG MENTERI BESAR DAN BENAR2 BAHLOL JIKA DIA MENAFIKAN PERLANTIKAN ANUWAR TIADA KAITAN DENGAN POLITIK!.

MUNGKIN DIA TERLUPA YANG ANUWAR HANYALAH SEORANG BALACI KEPADA JAMES WOLFENSON, PRESIDEN BANK DUNIA WAKTU ITU. DAN MUNGKIN KHALID GAGAP TERLUPA SEMASA ANUWAR MENJAWAT SEBAGAI MENTERI KEWANGAN DIMANA HAMPIR MENYEBABKAN MALAYSIA MUFLIS, BUNGKUS TIKAR, KAPUT DAN AKAN TERUS BERHUTANG KEPADA IMF HINGGA SEKARANG. ATAU DIA JUGA MUNGKIN TERLUPA BAHWA DIA SENDIRI MASIH BERHUTANG BERJUTA2 RINGGIT KEPADA SEBUAH BANK.

KHALID CUBA MEMPERBODOHKAN LAGI RAKYAT DENGAN MELAKSANAKAN PERUBAHAN ALA2 MEE SEGERA. KALAU SETAKAT CUBA UTK MEMPROMOSIKAN SELANGOR SEBAGAI 'ISLAMIC HUB', RASANYA TAK PERLULAH DIBANGGAKAN SGT KERANA KERAJAAN PUSAT DAH LAMA MEMPROMOSIKAN M'SIA SECARA KESELURUHAN (TERMASUK SELANGOR) SEBAGAI PUSAT KEWANGAN ISLAM TERBESAR DI DUNIA.

PENDEK KATA SKRG PAKATAN ROSAK KINI SUDAH BENAR2 SESAK NAFAS. BIAR PUN MEREKA CUBA MELAKUKAN PERUBAHAN KOSMETIK, IANYA SEMATA2 UTK MENUTUP BANGKAI YANG SUDAH MULA BERBAU.

KALAU KHALID BENAR2 INGIN MENYELAMATKAN SELANGOR DARI TERUS DI TIMPA BENCANA, ADALAH LEBIH BAIK BELIAU DAN YB2 PAKATAN LAIN MELETAKKAN JAWATAN. HANYA ITULAH JALAN YANG TERBAIK DAN LEBIH AFDAL.

0 comments:

Popular Posts

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP