Thursday, October 15, 2009

Nizar: Pas Kalah Teruk di Bagan Pinang Kerana Faktor DAP

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengakui kekalahan di Bagan Pinang kerana jentera PAS tidak mempunyai cukup masa menerangkan dasar dan perjuangan parti dan melebihkan serangan peribadi terhadap calon Umno.

Menurut Nik Aziz, pengalamannya semasa turun di Bagan Pinang menunjukkan sebahagian pengundi di Dun itu masih belum mengenali PAS secara mendalam.

Dalam pertemuan dengan pengundi katanya, masih ada di antara mereka menganggap Islam dan PAS itu ganas dan kefahaman itulah menyukarkan PAS untuk menang pada pilihan raya kecil tersebut.

"Saya sendiri bertemu dengan tuan rumah yang saya pergi baru-baru ni dan mengakui masih tak faham perjuangan PAS ni lagi," katanya. "Ramai di antara orang melayu di sana masih beranggapan Islam itu ganas dan PAS juga ganas, ,jadi ini semua memerlukan masa untuk memberi pemahaman kepada mereka," ujar beliau lagi.

Nik Aziz berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Pelancaran Bulan Bahasa Kebangsaan dekat sini hari ini.

Image Beliau diminta mengulas kenyataan Pengarah Pilihanraya PAS Kelantan,Abdul Fatah Harun sebelum ini yang mengakui teknik menyerang pribadi calon tidak diterima oleh pengundi Bagan Pinang.

Beliau juga berkata rakyat di Negeri Sembilan juga masih jauh untuk memahami perjuangan PAS.

Kehadiran jentera PAS dari seluruh negara juga mungkin membuatkan mereka berada dalam kebingungan apatah lagi diasak tekanan dari parti lawan dengan hebat.

Kekalahan teruk juga disebabkan kali ini, jentera DAP yang lebih dominan di banding jentera Pas itu sendiri. Para pengundi masih belum dapat menerima kerjasama Pas-Dap di Selatan Semenanjung. Suasana di Selatan berbeza dengan di utara, di mana ikatan Pas-Dap telah difahami, tegas Nik Aziz.


Pada PRK Bagan Pinang 11 Oktober lalu, calon PAS, Zulkifly Mohd Omar tewas kepada Bekas Menteri Besar Negeri Sembilan Tan Sri Isa Samad dengan majoriti 5,435.

2 comments:

hanizam October 15, 2009 at 1:46 PM  

aku setuju sangat dengan yang ini...banyak pulak alasan tok ajis tu ye...jangan terlalu yakinlah to ajis oooiii..kat utara tu pun dah mula meluat dan menyampah dengan hubungan antara PAS-DAP...sebabnya, PAS hanya dijadikan keldai dalam PR mencapai sesuatu...tengok je ape peranan yang DUN PAS dapat dinegeri yang diperintah oleh PR???takda ape pun...

paling ketara kat PERAK, Nizar jadi Keldai DAP, sebab tu kanun tanah kat perak jadi macam tu...boleh jadi lama hak pemilikannya...tu belum lagi yang lain-lain...

kat PENANG lak, menang PRK hari tu, dijanjikan jawatan yang dipertua Majlis Agama Islam, kesudahannya pengundi disana kena tipu hidup-hidup sebab DYMM Agung dah perkenankan calon lain sebelum tu..sampai sekarang Ketua Menteri berdiam diri...malang sungguh rakyat Penang dibawah pemerintahan PR...

Media Cyber October 15, 2009 at 2:39 PM  

melayu islam pas ni mmg ganas. nak nafikan lagi buat apa? kalau nik najis setan tu ada facebook. dah lama aku cakap kat dia.. BLAH LA WOI! TUA KEREPOT pun bikin hal.. fatwa karut marut jer dikeluarkan.. DASAR pemimpin BUTA HATI DAN BUTA MATA.

Popular Posts

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP